#AcceleratePartnerships Nelt Grupa i UNICEF formirali strateško partnerstvo

Nelt Grupa i UNICEF danas su potpisali Ugovor o strateškom partnerstvu sa ciljem izgradnje snažnije budućnosti dece u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Angoli i njihovom osnaživanju u sticanju kompetencija za 21. vek.

Ova inicijativa predstavlja do sada najopsežniju saradnju između UNICEF-a i neke kompanije iz Srbije i u okviru nje Nelt Grupa će izdvojiti 1,3 miliona američkih dolara u periodu od tri godine. Trogodišnje partnerstvo će biti fokusirano na jačanje obrazovnih sistema čijim će unapređenjem nastojati da osigura pravičan pristup kvalitetnom obrazovanju i razvoju veština za svako dete.

U Srbiji će, zahvaljujući ovoj saradnji, koristi imati 15.000 dece iz 30 škola, koja će biti osnažena unapređenim digitalnim veštinama ključnim za njihov budući uspeh. U Severnoj Makedoniji, 500 učenika će dobiti dragoceno iskustvo da unaprede svoju zapošljivost, dok će više od 8.100 učenika steći „zelene“ veštine ključne za održivi razvoj. U Bosni i Hercegovini, više od 5.000 učenika će razviti ključne veštine za 21. vek koje će ih pripremiti za izazove i prilike u budućnosti.

„Nelt Grupa je posvećena stvaranju smislene promene u našim zajednicama“, izjavio je Miloš Jelićgeneralni direktor Nelt Grupe, i dodao: „Kroz našu saradnju sa UNICEF-om, strateški ulažemo u osnaživanje dece i mladih osnovnim veštinama za 21. vek. One su im potrebne za razumevanje našeg vremena, ali i za zadovoljavanje rastućih zahteva tržišta rada. Ovo partnerstvo treba da ih pripremi za izazove koji ih sutra čekaju, i da osigura njihovu spremnost da na pravi način iskoriste prilike koje im se pružaju i daju doprinos kao lideri sutrašnjice.“

Poslovni sektor igra važnu ulogu u izgradnji otpornih zajednica. Ulaganjem u obrazovanje i razvoj veština dece i mladih, kompanije ne samo da doprinose društvenoj dobrobiti, već osiguravaju i sopstveni dugoročni uspeh u sve konkurentnijoj i dinamičnijoj globalnoj ekonomiji.

„Deca širom sveta imaju ogromni potencijal da pokrenu pozitivne promene. Ključno je dati im neophodne veštine i podršku da postanu budući inovatori i nosioci promena. Naša iskustva i podaci pokazuju da je ulaganje u decu danas najsigurniji način da osiguramo bolje sutra, za sve. Kada ulažete u UNICEF-ove programe i sisteme koji pomažu deci, od toga imaju koristi cele zajednice i ekonomije. Izuzetno smo zahvalni Nelt Grupi na viziji, poverenju i želji da ostvare velike stvari. Oni predvode svojim primerom, pokazuju kako korporacije mogu oblikovati budućnost i učiniti svet boljim mestom“, rekla je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovao je i dr Saša Stojanović, pomoćnik ministra za digitalizaciju u prosveti. On je kazao da je od posebne važnosti da kompanije razumeju značaj obrazovanja i ulaganjem doprinose njegovom unapređenju. „Vlada Republike Srbije prepoznala je važnost digitalnih tehnologija, jer one unapređuju sistem, te prosvetnim radnicima ostavljaju više vremena za druge aktivnosti i pedagoški rad sa decom“, poručio je Stojanović.

Saradnja između Nelt Grupe i UNICEF-a bavi se gorućim globalnim pitanjem nezaposlenosti mladih i hitnom potrebom da obrazovni sistemi delotvorno integrišu tehnologije. Korišćenjem stručnog znanja obe organizacije, ovo partnerstvo teži stvaranju svetlije budućnosti za naredne generacije.