Maraton, a ne sprint

U nedelju 15. maja, u 7 sati ujutru, pred Beogradski Maraton se na trgu Nikole Pašića okupila grupa od 20-ak „Neltovaca“. Lako ih je prepoznati po jarko zelenim majicama brendiranim Neltovim logoom i nazivom naše nove strategije Accelerate (ubrzanje).

Nakon nekoliko nedelja priprema (za one najozbiljnije verovatno i po nekoliko meseci), svi smo tu, spremni da istrčimo najbolje sto možemo. Ali pre početka trke, malo druženja, grupna fotografija, puno šala i smeha i neverovatna timska energija.

Ta energija je vidljiva i tokom i nakon trke, bodrimo jedni druge, pomažemo jedni drugima, i čestitamo jedni drugima na kraju. Vremena i lični rekordi postaju manje bitni, uživamo u druženju i shvatamo da pojedinac može biti brz, ali ubrzanje je mnogo lakše kada si deo dobrog tima. Upravo zbog toga, verujem da je tim dobrih ljudi i vrhunskih profesionalaca koji čine Nelt najveća garancija da ćemo ubrzati i ostvariti ciljeve naše Accelerate 2025 strategije.

Zašto Accelerate (ubrzanje)? Tokom 17 godina karijere, radeći u tri različite firme, na različitim biznisima i na tri različita kontinenta, imao sam priliku da vidim i radim na mnogo strategija. Neke od njih su bile uspešne i isporučivale zadate ciljeve, a neke nažalost nisu donele očekivane rezultate.

Iskustvo mi govori da uspešne strategije u odnosu na druge dele dve stvari. Prva je fokus na rast prihoda koji je održiv (dugoročan) i profitabilan. Rast prihoda i optimizacija troškova su ključni generatori dodatne vrednosti. Optimizacija troškova može da donese dobre rezultate na kratak rok, ali dugoročni rast profita jedino može da dođe iz rasta prihoda. Upravo zbog toga naziv Neltove nove strategije je Accelerate (ubrzanje) – zato što verujemo da imamo mnogo prostora za rast prihoda na postojećim biznisima, ali i prostor da razvijamo nove biznise i stičemo nova partnerstva.

Hteo bih da napomenem da fokus na rast prihoda ne znači da jedna firma ne treba da radi na optimizaciji troškova. Naprotiv, najbolji biznisi koriste optimizaciju troškova kao izvor finansiranja za dalje investicije u rast prihoda.

Druga odlika uspešnih strategija je fokus na preduslove koji su potrebni da bi firma pobedila u segmentima u kojima posluje i ostvarila rast prihoda koji je projektovala. Preduslovi su „temelji“ strategije. Identifikacija izvora rasta je samo pola posla kad je strategija u pitanju – druga polovina je identifikacija preduslova koji su neophodni da bi kompanija isporučila taj rast. Da iskoristim analogiju sa trčanjem, trasa trke i treninzi su samo deo uspeha, ali preduslovi poput dobre opreme, adekvatna ishrana i odmor, kao i dobro vreme i dobar timski duh na sam dan trke, ključni su preduslovi da uspete.

Upravo zbog toga smo se, tokom kreiranja Neltove strategije, fokusirali na preduslove koje smo grupisali u četiri kategorije: organizacija, znanja i veštine, infrastruktura i tehnologija, i izvori konkurentske prednosti.

Ispred nas imamo višegodišnji maraton u kome smo postavili izazovne ciljeve. Ali imamo i 30 godina uspešne istorije na koju smo ponosni i počinjemo trku punom brzinom i vetrom u leđa koji nam daju izvrsni rezultati prethodnih godina. Najbitnije od svega – imamo pobednički tim bez premca, koji je uvek bio i ostaće temelj našeg uspeha.

Uspešan početak 2022. godine nam kaže da nam je prolazno vreme fenomenalno. Nastavimo onda istim pobedničkim tempom… ACCELERATE!